Dugo je irski ples bio poznat isključivo Ircima i karakterističan samo za irska tradicionalna okupljanja i kulturno-umetničke festivale. Devedestih godina dvadesetog veka se ovo menja pojavom trupa Riverdance i Lord of the Dance.

Riverdance

Riverdance je plesna trupa koja je svoje umeće po prvi put pokazala na Evroviziji 1994. godine. Nakon ogromnog uspeha na čuvenom muzičkom festivalu, na kome su kao solisti igrali šampioni irskog plesa Džin Batler i Majkl Fletli, ovaj nastup se razvio u istoimenu plesnu predstavu, koja je premijerno igrana u Dablinu 9. februara 1995. godine. Iako Fletli potpisuje najveći broj koreografija, zbog stvaralačkih nesuglasica sa producentima je nakon premijere zamenjen kolegom Kolinom Danom.

Riverdance je, uprkos promenama, nastavio da osvaja publiku širom sveta, a time i obavlja veoma važnu funkciju: da upoznaje gledaoce sa irskim plesom. Na nekadašnjem Trećem kanalu RTS-a ovaj šou je redovno emitovan u celini. Mnogi ovdašnji zaljubljenici u irski ples upravo su na taj način saznali za njega.

Uticaj trupe Riverdance na razvoj irskog plesa širom sveta je nemerljiv. Mnoge plesne škole, pa tako i Erin's Fiddle, izvode svoje interpretacije čuvenih koreografija ove predstave, a mnoge druge plesne predstave, od kojih se neke i ne baziraju na irskom plesu, vode se uspešnom metodom, koju je ova trupa već oprobala: spoj tradicionalnog i modernog, zvuka i pokreta, jednostavne priče i maestralne izvedbe.

Lord of the Dance

Nešto više od godinu dana nakon što je napustio trupu Riverdance, Majkl Fletli se u Dablinu pojavljuje sa novim spektaklom, predstavom Lord of the Dance. Njegova vizija bio je plesni šou koji bi mogao da se izvodi u velikim arenama, a ne samo u klasičnim pozorištima. U tome je, bez sumnje, i uspeo.

U međuvremenu se ova predstava razvila u pravi audio-vizuelni spektakl. Suštinski se od nastanka nije mnogo promenila, ali je doživela nekoliko verzija. Jedna od njih je Feet of Flames, u kojoj su učestvovali plesači iz svih LOTD-trupa, njih gotovo stotinu. Tu je zatim i filmska 3D-verzija iz 2011. godine, a poslednja velika izmena stigla je sa verzijom Lord of the Dance: Dangerous Games 2014. godine.

2005. godine premijerno je izveden još jedan šou Majkla Fletlija pod nazivom Celtic Tiger, ali mu nije pošlo za rukom da ponovi uspeh svog već poznatog spektakla.

Majkl Fletli

Majkl Fletli (Michael Flatley) je rođen kao Majkl Rajan Fletli (Michael Ryan Flatley) 16. jula 1958. godine u Čikagu. Baka, Irkinja, od četvrte godine mu je usadila u noge i srce ljubav prema irskom plesu, a nakon što se okušao i kao bokser, roditelji su ga u jedanaestoj godini upisali u školu irskog plesa. Iako po zanimanju građevinski radnik sa poslom u očevoj firmi, ples mu je bio u krvi. Majka i baka su mu nekada bile prvakinje irskog plesa, a pokojnoj baki i danas odaje počast ostavljajući uvek jedno prazno mesto u prvom redu publike. 

Nakon srednje škole, otvorio je svoju školu plesa i započeo svoj put prema slavi. Nakon godina i godina plesanja i sviranja flaute, 1993. godine su mu se otvorila sva vrata kada ga je na jednom plesnom nastupu videla irska predsednica i bila toliko oduševljena da je naručila plesnu tačku za takmičenje za pesmu Evrovizije u Dablinu 1994. Sve nakon toga je istorija. 

Popis nagrada i počasti koje je dobio izuzetno je dugačak, a činjenica da ima svoje sredstvo rada, svoja stopala, osigurana na 25 miliona funti i poseban Dan Majkla Fletlija u Las Vegasu dovoljno govori o njegovoj popularnosti.

Oženjen je i ima sina. Sa porodicom živi u okrugu Kork u Irskoj.

Ana Kotevski  +381 63 615 880 / E-mail: erinsfiddle@gmail.com

            

© 2015 Erin's Fiddle